23 Ocak 2011 Pazar

Bala Antibiyotik Özellik Kazandıran Sır


Baldaki Defensin-1 ilaca dirençli antibakteriyellere karşı


FASEB* dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmayla baldaki defensin-1 isimli bir proteinin antibakteriyel potansiyele sahip olduğu ve ilaca dirençli bakterilere karşı kullanılabileceği gösterildi. Araştırmada yer alan Amsterdam’daki Akademik Tıp Merkezi’nin Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü’nden araştırmacı Sebastian A.J. Zaat, balın antibakteriyel aktivitesinin moleküler temelini tamamen açıkladıklarını söyledi.

Keşfi yapmak için Zaat ve ekip arkadaşları test tüpündeki balın, hastalığa neden olan antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı antibakteriyel aktivitesini araştırdılar. Araştırmacılar balda bilinen antibakteriyel faktörleri seçici olarak etkisiz hale getiren bir yöntem geliştirdiler ve her bir faktörün antibakteriyel etkisini belirlediler. Sonunda bal arılarının bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve arılar tarafından da bala eklenen defensin-1 proteinini izole ettiler.

Balın çeşitli rahatsızlıklara nasıl iyi geldiği tam olarak açıklanamıyordu

İncelemelerden sonra bilim insanları balın antibakteriyel özelliklerinin büyük çoğunluğunun bu proteinden geldiği sonucuna vardılar. Balın yüz yıldır çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğinin farkında olunduğunu ancak nasıl işe yaradığının bilinmediğini belirten FASEB dergisinin baş editörü Gerald Weissmann, baldan izole ettikleri bu bileşiğin yanık ve deri enfeksiyonlarının tedavisinde, antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlarla mücadele edebilecek yeni ilaçların geliştirilmesinde kullanılabileceğini ve böylece bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanan sıkıntıların sonlanabileceğini söyledi.

Kaynak : Bilim ve Teknik -TÜBİTAK / Ağustos 2010 "Haberler"dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: